Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012

"Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον" του Ζοζέ Σαραμάγκου

Περπατώντας χτες το μεσημεράκι, Μ. Τρίτη, στο κέντρο κατευθυνόμενη στο στέκι μου για έναν γρήγορο καφέ που τελικά κατέληξε αρμένικη βίζιτα πέρασα από ένα περίπτερο που πουλάει τα πάντα: από τσίκλες, καραμέλες και σιγαρέττα, μέχρι πούρα, καλλυντικά ευρείας κατανάλωσης και βιβλία...Η σειρά των βραβείων Νόμπελ από τις εκδόσεις Καστανιώτη δέσπόζε μπροστά από το περίπτερο και με παρέσυρε να αγοράσω "Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον" του Σαραμάγκου. Επίκαιρο καθώς είναι, και επειδή θέλω πάντα να αισθάνομαι ότι μπαίνω στην ανάλογη διάθεση που συνοδεύει τη βαθιά θρησκευτική γιορτή του Πάσχα, ακόμη και εάν την αισθανθώ από μία άλλη όψη και οπτική (άλλη από αυτή που παραδέχεται η Εκκλησία), το βιβλίο δεν ξεκόλλησε  από τα χέρια μου από χθες. Το διαβάζω στο σπίτι, στη δουλειά με την πρώτη ευκαιρία, στο λεωφορείο (κι ας ζαλίζομαι), και φυσικά έχω βάλει στην άκρη τον Χανς Κάστορπ, τον Φερδινάνδο Μπαρνταμού (που έφτασε στη Μάυρη Ήπειρο και τώρα το πράγμα έχει αποκτήσει έναν απίστευτο ρυθμό), τους ήρωες του Πόε και άλλους...Η κλασική ιστορία από την πλευρά του Σαραμάγκου ξεκινά με την περιγραφή της ξυλογραφίας (1495) του Άλμπρεχτ Ντύρερ με την απεικόνιση της Σταύρωσης, που, φίλε αναγνώστη, αν ξεκινήσεις να τη διαβάσεις από περιέργεια, επειδή θέλεις να ρίξεις μια πρώτη ματιά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνεχίσεις. Αυτό δε που προκαλεί εξαιρετική εντύπωση είναι η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση και οι σκέψεις κάθε γνωστού πρωταγωνιστή (καθ' όλα ανθρώπινες), πράγμα που δικαιολογεί σε πρώτη φάση τη δυσαρέσκεια της καθολικής κοινότητας της Πορτογαλίας και της απόρριψης του βιβλίου από το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Εγώ θα πω πάλι (ΉΔΗ) εξαιρετικό, περιμένω εναγωνίως τις σκηνές, όπως διαβάζω στο διαδίκτυο, κατά τις οποίες είναι φανερή η ελεγχόμενη ελευθερία του ανθρώπου με την επινόηση της θρησκείας, πιστεύω ή δε πιστεύω...

7 σχόλια:

 1. Ωραία σχόλια. Δείχνει να σε ενθουσιάζει μέχρι στιγμής. Είναι στο ράφι, όχι στο δικό μου αλλά στου αδερφού μου και αφού είναι μέσα στο σπίτι,ε κάποια στιγμή θα διαβαστεί. Σε μια ματιά που το έριξα τις προάλλες το μόνο που με ανησύχισε ήταν οι τεράστιες παράγραφοί του. Ή η μη ύπαρξη πολλών αν θέλεις.

  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η μη ύπαρξη παραγράφων, θα έλεγα και των κλασικών σημείων στίξης, όπως η τελεία, προκαλεί τρόμο στην αρχή. Οι διάλογοι να φανταστείς απλώς ξεχωρίζουν γιατί αρχίζουν μετά από κόμμα με κεφαλαίο γράμμα...Τέτοιες σκέψεις, όμως, και περιγραφές αρμόζουν τόσο στο να γράφονται έτσι, που δε θα μπορούσα να το φανταστώ πλέον διαφορετικά!Μη σε πτοήσει, ξεκίνα το με την πρώτη ευκαιρία. Είναι έργο τέχνης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπάμε τα περίπτερα υπερπαραγωγές, αγαπάμε Σαραμάγκου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. και 5.90 παρακαλώ...με λεπτό φύλλο βέβαια, αλλά σκληρό εξώφυλλο, πολύ καλή μετάφραση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σαραμάγκου, εγγύηση, ποιός νοιάζεται για τα σημεία στίξης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. η Αθηνά Ψιλλιά συνεργάστηκε στενά με τον Ζοζέ Σαραμάγκου, η μετάφραση είναι τέλεια.
  το συγκεκριμένο είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία. από αυτά που σου αλλάζουν τη ζωή χωρίς υπερβολή. αλλά το πιο αγαπημένο μου είναι το Όλα τα ονόματα.
  καλώς σε βρήκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κοντεύω να το τελειώσω, είναι συνέχεια στο μυαλό μου.

   Σε χαιρέτισα στην ανάρτηση για τον Δον Κιχώτη και σε ξαναχαιρετίζω...

   Διαγραφή