Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

ΕΡΤ: όλοι για έναν και ένας για όλους (ελπίζω από 'δω και πέρα)

Αναμφισβήτητα το κλείσιμο της ΕΡΤ μου προκαλεί θλίψη. Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα μου είναι πολλά και αντιφατικά ωστόσο. Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι σκέφτομαι πολύ συναισθηματικά και παρορμητικά, ότι δε μπορώ το "δήθεν" και ότι καλώς ή κακώς αυτό που έχει διαμορφώσει την αντιμετώπισή μου απέναντι στα πράγματα προέρχεται μάλλον από τις "εργατικές" καταβολές του Μεταξουργείου, της βιοπάλης και της στέρησης - όχι της δικής μου τόσο, όσο των γονιών μου, που, παρόλες τις ελλείψεις, μου έδωσαν πολλά. Ως εκ τούτου δεν ανέχομαι τα κλασικά: τον δηλωμένο αριστερό με τη δεξιά τσέπη, που έχει 5 αυτοκίνητα, που φιλανθρωπεί μόνο αν έχει κάποιο κέρδος (ακόμη και αν δεν είναι οικονομικό), που βάζει μέσον για οτιδήποτε, από τον στρατό μέχρι το διορισμό του, τον βολεμένο ακτιβιστή εν ολίγοις. Κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνομαι σαν τον Κωνσταντίνου στο Ξύπνα Βασίλη και μου 'ρχεται να φωνάξω κικιρίκου.

Όταν πληροφορήθηκα το κλείσιμο της ΕΡΤ ένιωσα ότι καταρρέει ολοκληρωτικά η δημοκρατία. Μετά σκέφτηκα πως πολλοί υπάλληλοι της δημόσιας τηλεόρασης έχουν ποδοπατήσει τη δημοκρατία προ πολλού με την αρωγή βεβαίως της εκάστοτε κυβέρνησης. Δε σκέφτηκα στιγμή ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βγει στους δρόμους και να τους υποστηρίξει. Κουράστηκα όμως να φτάνω το σημείο να παλεύω για τους άλλους και οι άλλοι να παλεύουν μόνο για τον εαυτό τους. Κατ' εμέ  η μεγαλύτερη καταπάτηση της δημοκρατίας τελέστηκε στα εργασιακά και συγκεκριμένα στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Η απώλειά τους έφερε τον απλό κόσμο σε τέλμα, εκτόξευσε τους δείκτες της ανεργίας και τους κρατά πλέον δέσμιους στα γούστα κάθε αφεντικού υπό το καθεστώς εκβιασμού - πάρε 300 ή φύγε. Σε αυτήν την περίπτωση και σε άλλες πολλές η ΕΡΤ γύρισε την πλάτη της στο λαό, χάιδεψε τα αυτιά της κυβέρνησης με ατάκες τύπου "ανωτέρα βία" ή "έτσι πρέπει να γίνει για να σωθεί η χώρα" κλπ. Και πάντα έτσι λειτουργούσε βέβαια. Τώρα όμως που θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων της κάνει λόγο για φίμωση, για αυταρχισμό και φασισμό. Και ισχύουν όλα αυτά. Ισχύουν όμως εδώ και καιρό, και για τους απλούς πολίτες.

Τα αντίποινα δεν έσωσαν ποτέ καμία κοινωνία. Το να πω "καλά να πάθουν" είναι γελοίο, αν θέλω να αποτινάξω από πάνω μου την κυβέρνηση. Το να θέλω όμως να αλλάξει η νοοτροπία του ελληνικού εγωισμού, το να θέλω αλληλεγγύη, γιατί είμαι εργάτης και κανείς δε με προστατεύει είναι θεμιτό. Μέχρι να γίνει αυτό, θα κατέβω στους δρόμους και θα διαδηλώσω κι ας ξέρω ότι μου 'ρχεται να φωνάξω κικιρίκου!

Παρεμπιπτόντως, η ΕΡΤ εκπέμπει από εδώ :http://www.greektvlive.net/net-live.html

13 σχόλια:

 1. Αχ, βρε Filoteo, αυτά μας βασανίζουν, ακριβώς αυτά που λες κι άλλα πολλά,που προκύπτουν από τα πρώτα...Κι όταν κατέβεις- ή αν κατεβαίνεις ήδη στους δρόμους οπότε ξέρεις φαντάζομαι-θα ΄βρεθείς μπροστά και σ΄άλλη πίκρα,όχι μια,πολλές.
  Κικιρίκου!Πολλά κικιρίκου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε καλά εννοείται! Και διαφορετικά μπλοκ, και πουλημένα μπλοκ και ξέρεις πότε θα φας την πέτρα και πότε θα σκάσει το δακρυγόνο επίτηδες να διαλύσει τον κόσμο κτλ. κτλ. Άπειρα κικιρίκου! Και είναι πράγματι μεγάλη συζήτηση το κατα πόσον αυτός ο τόσο διαιρεμένος κόσμος μπορεί να ενωθεί και στο δρόμο και στη ζωή, αλλά το σίγουρο είναι ότι δε μπορείς να μείνεις στο σπίτι σου

   Διαγραφή
 2. Δεν έχεις άδικο, αντιδρούν μόνον τώρα που κάηκε η δική τους γούνα. Αλλά γίνεται αυτό να το αφήσουμε να περάσει έτσι; Πόσο χάπατα θα μας θεωρούνε πια; Πόσα θα καταπιούμε αμάσητα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να δούμε που θα φτάσει, διότι υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν τέτοια διλήμματα, απλώς αδιαφορούν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια της κρίσης απολύθηκαν ή έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα περίπου 500.000 άνθρωποι, δεν θυμάμαι να ίδρωσε κανενός το αυτί. Τώρα που ακούμπησαν την ΕΡΤ σύστηκε το σύμπαν. Μια ΕΡΤ που απασχολεί 3.000 άτομα όταν στην πραγματικότητα χρειάζεται 700 για να λειτουργήσει, με κανέναν από αυτούς να έχει προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, με μισθούς των 200-250.000 το χρόνο! (η Χούκλη μόνο έπαιρνε 219.000, τι παραπάνω έκανε από έναν δημοσιογράφο της ιδιωτικής τηλεόρασης και την κέρναγαν χρυσάφι; Χρυσάφι δικό μου και δικό σου, μιας και ο μισθός όλων εκεί μέσα τη δική μου τσέπη επιβαρύνουν.)Και μια ΕΡΤ που εμποδίζει το κράτος να της κάνει έλεγχο στα οικονομικά και περιουσιακά της στοιχεία, λες και πρόκειται για ιδιωτικό τσιφλίκι, μια ΕΡΤ που ξοδεύει πάνω από 90 εκατομμύρια σε μισθούς το ΜΗΝΑ!!!, χώρια τους λογαριασμούς των κινητών, χώρια τα τζάμπα ταξίδια από δω και από κει, χώρια τις απεργίες σε στιγμές κρίσιμες για την Ελλάδα και δε συμμαζεύεται.
  Συγνώμη που είμαι σκληρή αλλά η ΕΡΤ κατάντησε να είναι το άνδρο της αδιαφάνειας, της πελατειακής τακτικής και της ρουσφετολογίας. Κάποτε κάποιος έπρεπε να βάλει ένα τέλος σε αυτό το γιουρούσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νομίζω ότι έχεις σε όλα δίκιο. Το ζήτημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση αυτή δε θέλει το καλό σου ούτε το καλό μου. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι διαιώνισαν την αδιαφάνεια και τη ρουσφετολογία. Οι λόγοι του κλεισίματος της ΕΡΤ δεν είναι πρωτίστως οικονομικοί - εννοώ ζήτημα εξοικονόμησης χρημάτων. Είναι πολιτικό - κοινωνικοί, είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων, είναι η τακτική με την οποία έγινε το όλο το νταβαντούρι, όχι το ίδιο το νταβαντούρι. Είναι ότι αν περάσει ΚΑΙ αυτό θα καταπιούμε αμάσητα και άλλα πολλά. Ναι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ συναίνεσαν σε όλο το βόλεμα που χτίστηκε όμως εκατέρωθεν. Μη νομίζεις λοιπόν ότι έχεις μπροστά σου μία δυνατή κυβέρνηση, που αποφάσισε να βάλει τέλος στα κακώς κείμενα. Δεν τα λύνεις αυτά με πάυση, αλλά με αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Οι δικές μου σκέψεις για την ΕΡΤ καθώς και τα συναισθήματα μου εναλλάσονται καθημερινά και πολλές φορές καρδιά και λογική βρίσκονται σε παράλληλες ευθείες.

  Ιερή αγανάκτηση δέσποζε στη ψυχή μου όταν σιωπηλά οι φασίστες εκτελούσαν με συνοπτικές διαδικασίες ένα ακόμη θύμα τους. Λίγα λόγια, έλλειψη επιχειρηματολογίας, χειρουργική αποτελεσματικότητα. Παράλληλη ευθεία ε1.

  Η λογική μου λέει άλλα πράγματα. Παρατήρησα σε δημοσιογράφους και εργαζόμενους της ΕΡΤ, ένα ζήλο κι ένα άνοιγμα πρόσκλησης σε όλους τους Έλληνες για συμπαράσταση στο δοκιμαζόμενο εργασιακό κύκλο της ΕΡΤ. Αναρωτιέμαι: Γιατί αυτή η ενότητα, αυτός ο ζήλος, αυτό το ξεχείλισμα της οργής και της αδικίας, δεν υφίστατο-από την ΕΡΤ σύσσωμη- και στη δική Μου ανεργία; Στο δικό Μου πρόβλημα; Γιατί βλέπω συνέχεια ο ταξιτζής να "καταβαίνει" για τους ταξιτζήδες, ο γιατρός για τους γιατρούς, ο ελεύθερος για τοτς ελεύθερους, και κανένας (όταν μάλιστα είναι και τακτοποιημένος) δεν κατεβαίνει για τον πλησίον; Παράλληλη ευθεία ε2.

  Το ζητούμενο λοιπόν είναι η ενότητα σε όλους τους κλάδους, σε ανθρώπινο (κυρίως και πρωτίστως) επίπεδο, σε έμψυχο δυναμικό. Κοινός αγώνας σε όλα τα μέτωπα. Να "κατέβουμε" για τη παιδεία (τι λέω τώρα), την υγεία, τους συνταξιούχους και τότε μάγκες εγώ θα είμαι μαζί Σας!

  Μέχρι εκείνη την ώρα όμως θα πνίγω το συναίσθημα της ιερής αγανάκτησης και θα κρατήσω την ευθεία ε2...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τώρα δε μπορώ να σου πω να μην χαλιναγωγήσεις το συναίσθημά σου με τη βοήθεια της τετράγωνης και αδυσώπητης λογικής, η οποία έκανε ήδη τη δουλειά της από την τάση σου να χαρακτηρίζεις εξ αρχής τις δύο στάσεις παράλληλες...η μαγεία όμως σε αυτά τα πράγματα είναι να διασταυρώνεις συναίσθημα και λογική, να το κάνεις ΕΣΥ αυτό που έχεις τη δύναμη και κατανοείς πως χρειάζεται το "εμείς" για να προχωρήσουμε μπροστά. Αν δε ξεκινήσει από σένα αυτό, τότε από ποιον; Από τον τάδε υπάλληλο της ΕΡΤ που ανασφαλής κωλοκάθισε στη θεσούλα του 25 χρόνια τώρα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η λογική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αδυσώπητη καθότι η αντιστοιχία της βρίσκεται σε μια οργανική πραγματικότητα. Αν ήθελα να συμπληρώσω, θα έλεγα ότι ο εσωτερικός μου κόσμος είναι ο δέκτης της παρωδίας αυτής και απλά την επιστρέφω πίσω (ελπίζω να με κατανοείς).

  Συμφωνώ όμως ότι μπορεί να υπάρξει σημείο τομής αλλά γι'αυτό χρειάζονται διάφορες και ποικίλες συνιστώσες. Εδώ όμως χρειάζεται ριζική αλλαγή, χρειάζεται αναγέννηση, κι αυτό δεν επιτελείται σε δρόμους και πλατείες.

  Πρωτίστως το θέμα για μένα είναι πνευματικό και η συλλογικότητα πρέπει να έχει αυτό το υπόβαθρο. Ειδάλλως αυτός ο τόπος θα κάνει κύκλους γύρω απ'τον εαυτό του.

  Καλή σου μέρα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Εννοείται πως η πνευματική ένδεια είναι η αιτία και το ζητούμενο η καταπολέμησή της. Καμιά φορά όμως χρειαζόμαστε δραστικές λύσεις, της πλατείας και το δρόμου...

  Καλημέρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Φοβάμαι πολύ ένα λαό απαίδευτό και πνευματικά ασθενή, να βγει στους δρόμους...Φοβάμαι το αποτέλεσμα.

  Καλή δύναμη, εύχομαι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε τώρα μη μου πεις ότι δε φοβάσαι περισσότερο τον απαίδευτο του καναπέ...μπορεί να μην ανοίξει ρουθούνι, αλλά φαντάσου το μέγεθος της πλάνης.

   Διαγραφή