Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Είμαι εντελώς πεπεισμένη πια πως η αναβίωση του ναζισμού στην Ελλάδα οφείλεται στην αδυσώπητη και καταλυτική αιτία της άγνοιας. Κοιτώ γύρω μου ανθρώπους (κυρίως δε παιδιά, με τα οποία σχετίζομαι πολύ συχνά λόγω της δουλειάς μου) που ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ! Δεν ξέρουν απλά πράγματα...από που ανατέλλει ο ήλιος ας πούμε, ποια είναι τα διαμερίσματα της χώρας, ποιες οι πρωτεύουσες των νομών, των χωρών της Ευρώπης ή του κόσμου ολόκληρου, τί είναι δημοκρατία, τί αριστερά, τί δεξιά, ποιος ήταν ο Χίτλερ (αρχηγός των Τούρκων ή των Γερμανών;), ποια είναι η 28η Οκτωβρίου, ποια η 25η Μαρτίου...κλπ.κλπ. Δε πιστεύω πως είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς στην ηλικία των 15 και 16 την πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας επί παραδείγματι, για να μπορέσει να χτίσει στην ψυχή του την ανθρωπιά, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη. Θεωρώ όμως πως κάναμε τα στραβά μάτια - γονείς, δάσκαλοι, καθηγητές - στο πρώτο τραγικό λάθος, και στο δεύτερο και το τρίτο. Και τα σφάλματα μαζεύτηκαν και έγιναν ένας σωρός από παρεξηγήσεις και παρανοήσεις, το προσφορότερο έδαφος για διαβουκόληση συνειδήσεων  - συνειδήσεων σε λήθαργο, αλλά συνειδήσεων. Οι συνειδήσεις αυτές μεγαλώνουν και γίνονται 18 και 25, και πραγματικά μου προκαλεί μηδαμινή εντύπωση όταν καμαρώνουν πως ψηφίζουν τους ναζιστές ή, ακόμη χειρότερα, πως στέκονται ενεργά στο πλευρό τους οργανώνοντας συσσίτια μόνο για Έλληνες, πλακώνοντας στο ξύλο μετανάστες, σκοτώνοντας τον Παύλο Φύσσα...
Για να πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή (και επειδή όλοι φταίμε, λίγο ή πολύ), ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή, η πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας είναι η Βέροια και βγάζει και ωραιότατα ροδάκινα, η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο άρχει ο λαός και το ολοκαύτωμα των Εβραίων και όσων δεν συμφωνούσαν με τους ναζιστές είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.
Ο δικός μας Ιάκωβος Καμπανέλλης κατέγραψε τη δική του εμπειρία στο Μαουτχάουζεν, στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αυστρία, στο οποίο έμεινε 2 χρόνια από το 1943 ως την απελευθέρωση των κρατουμένων. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες. Και τα εγκλήματα θα διαβάσει ο αναγνώστης, και το παράλογο μίσος θα νιώσει στο πετσί του, και την ελπίδα όμως των επιζώντων για τη ζωή τους από το τέλος της παράνοιας και εξής, με όσα σημάδια άφησε αυτή. Αφού λοιπόν ξεδιαλύνουμε τα απλά, οφείλουμε να διαβάσουμε στα παιδιά μας το Μαουτχάουζεν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου